Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1977, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του είναι χρυσοχόος και κατάγεται από την Κόνισκα ορεινής Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας και η μητέρα του είναι εκπαιδευτικός και κατάγεται από τη Γουριά Αιτωλικού.

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές, θεωρητικές και πρακτικές, στα επτά του χρόνια, στην αρχή στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών στα Γιάννενα και αργότερα στο Ηπειρωτικό Ωδείο. Τα πρώτα όργανα που διδάχθηκε ήταν αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά. Στην ηλικία των δέκα ετών ξεκινά να σπουδάζει φλάουτο και λίγο αργότερα παραδοσιακό κλαρίνο.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εκπονεί διδακτορική διατριβή.

Ως φλαουτίστας υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ιωαννίνων από το 1987 και έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες σε όλον τον Ελλαδικό χώρο καθώς και σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιαπωνία) με διαπρεπείς ξένους και Έλληνες μαέστρους. Επίσης συνέπραξε με τη συγκεκριμένη ορχήστρα και ως σολίστ (φλάουτο, πίκολο) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε σεμινάρια φλάουτου με τους Ηλία Μπάρμπα, Urs Ruttiman (καθηγητής φλάουτου Ωδείου Αθηνών), Δημήτρη Φωτόπουλο (καθηγητής φλάουτου Ορφείου Ωδείου).

Τον Ιούνιο του 1997, από το Απολλώνειο Ωδείο, παίρνει το πτυχίο αρμονίας με καθηγητή το μουσουργό Βασίλη Δέλλιο, τον Ιούνιο του 2001 το δίπλωμα φλάουτου με «άριστα παμψηφεί» με καθηγητή τον Θανάση Κατάρα και τον Ιούνιο του 2006 το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Αιγάλεω.

Ως παραδοσιακός κλαρινίστας πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στον μεγάλο Ηπειρώτη δάσκαλο Γρηγόρη Καψάλη. Η μετέπειτα πορεία του στην παραδοσιακή μουσική βασίστηκε στην προσωπική του μελέτη και έρευνα. Από πολύ μικρός συμμετείχε σε πολλούς παραδοσιακούς γάμους και πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου, καθώς και σε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες, δισκογραφία, παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με τους: Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Ε.Καραίνδρου, Ν.Κηπουργό, Γ.Νταλάρα, Χ.Αλεξίου, Ε.Βιτάλη, Ελ.Αρβανιτάκη, Ara Dinkjian, Loreena Mckennitt, Dulce Pontes, Τ.Τσανακλίδου, Δ.Γαλάνη, Ε.Τσαλιγοπουλου Γλυκερία, Π.Παπαδοπούλου, Χρ.Νικολόπουλο, Ν.Βενετσάνου, Δ.Μπάση, Μ.Δημητριάδη, Μ.Μητσιά, Γ.Ανδρεάτο, Κ.Μακεδονα, Γ.Κοτσιρα, Ε.Ρεμπούτσικα, Λ.Νικολακοπουλου, Ε.Πασπαλά, Τ.Τσανακλιδου, Κ.Θωμαΐδη, Ελ.Δήμου, Σ.Παπάζογλου, Σ.Μάλαμα, Ν.Μποφιλιου, Λ.Μαχαιριτσα, Β.Λέκκα, Μ.Μάτσα, Γ.Χαρούλη, Δ.Κοντογιάννη, Μπ.Τσέρτο, Στ.Κόκκοτα, Λ.Χαλκιά, Α.Βαρδή, Γ.Θεοφανους, Α.Ρέμο, Στ.Ροκκο, Ν.Βέρτη, Π.Κιάμο, Ν.Οικονομόπουλο, Γ.Πλούταρχο, κ.ά. από τον έντεχνο-λαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής με τους: Σ.Κολλητήρη, Τ.Βέρρα, Χρ.Αηδονίδη, Δ.Σαμίου, Κ.Δοϊτσίδη, Α.Κυρίτση, Π.Λάλεζα, Σ.Σιάτρα, Β.Σκουλά, Σ.Μπέλλο, Χρ.Τσιαμούλη, Εστουδιαντίνα, Α.Απέργη, Ross Daly, Huun Huur Tu, Κρόταλα κλπ.

Έλαβε μέρος ως εκτελεστής σε συναυλίες στο Carnegie Hall της Ν.Υορκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, στο Αρχαίο Ωδείο Πατρας και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2004 έλαβε μέρος στις ηχογραφήσεις για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και το 2011 στις ηχογραφήσεις για την τελετή έναρξης των Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.Δίδαξε παραδοσιακά πνευστά στο Τ.Ε.Ι. Άρτας στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (2001- 2005) όπως επίσης και στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του παραδοσιακού κλαρίνου (2006-2010). Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος TAKIM και του world jazz group NOUVEAU SEXTET.

Από το 2017 διδάσκει παραδοσιακό κλαρίνο στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

O Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος σε συνεργασία με την πλατφόρμα Joinatutor διατηρεί συνδρομητικό κανάλι με 400+ Video Μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου.